Cursus the Science of Happiness
Den Haag
Start donderdag 15 februari 2018

We verlangen allemaal naar gelukkig zijn. Maar wat houdt dat precies in? En hoeveel invloed hebben we er zelf op? Is geluk maakbaar?

In deze cursus onderzoeken we wat ons leven betekenis geeft en wat ons gelukkig maakt. De twaalf wekelijkse lessen bieden een training in hoe we het potentieel van gelukkig-zijn in ons leven wakker kunnen maken en ontwikkelen.

Deze training in positieve psychologie is gebaseerd op boeddhistische wijsheid in combinatie met recent wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Berkeley.

Door de beoefening van mindfulness en door het opwekken van gevoelens zoals dankbaarheid, verwondering en (zelf)compassie, kunnen we de chemie en neurologie van ons lichaam en daarmee onze stemming positief beïnvloeden. Bijzonder is dat deze wetenschappelijke bevindingen overeenkomen met de eeuwenoude methodes en wijsheid die via het boeddhisme naar het Westen gekomen zijn.

De cursus betaat uit 12 lessen van 2 uur. We maken gebruik van kleine stukjes video over onderzoek naar geluk en over boeddhistische wijsheid. Ook doen we mindfulness en compassie oefeningen. Je hoeft hier niet bekend mee te zijn om mee te kunnen doen.
De video’s zijn in het Engels, maar worden in het Nederlands besproken.
Je krijgt na iedere les via email materiaal opgestuurd om thuis mee te oefenen.

Deze cursus geef ik samen met Eric Soyeux van www.berealmeditatie.nl, die veel ervaring heeft als mindfulness en meditatie trainer in de zorgsector en het bedrijfsleven.
De training wordt gesponsord door One World Health Services.

Praktische gegevens

Datum en tijd: 12 donderdagmiddagen van 13 tot 15 uur, startend op 15 februari. Vervolgdata: 22 februari, 1, 8, 15 en 29 maart, 5, 12, 19 en 26 april en 17 en 24 mei.
Plaats: One World Health Academy, Troelstrakade 57a  in Den Haag
Kosten: € 185 in totaal, of € 90 bij een minimuminkomen. In termijnen betalen is ook mogelijk.
Voor vragen en aanmelding: 06 833 887 86 of nynke@dehelderespiegel.nl

Achtweekse Mindfulness Training (MBTA – mindfulness based transactional analysis)
Den Haag

• wil je minder oordelen, milder worden naar jezelf en anderen
• wil je meer aandacht voor het hier en nu
• heb je het gevoel dat je teveel in je hoofd zit
• heb je last van negatieve gevoelens of piekeren
• verlang je naar meer positieve aandacht en ruimte voor jezelf

Sommige dingen kun je niet veranderen maar je kunt wel wat doen aan de manier waarop je ermee omgaat. In deze training leer je om op een andere manier om te gaan met jezelf en de dingen die er in je leven gebeuren.

De lessen bestaan uit kleine stukjes theorie en vooral leren door te ervaren. We doen aandachtsoefeningen en korte meditaties. De training wordt gesponsord door One World Health Services. Ik geef deze training samen met Maureen Sedney, psychologe bij One World Health Services.

Deze training is qua oefeningen vrijwel hetzelfde als de meer gangbare mindfulness trainingen, MBSR, Mindfulness Based Stress Reduction en MBCT, Mindfulness Based Cognitive Therapy, maar het wordt gecombineerd met Transactionele Analyse.
Wil je meer weten over hoe mindfulness en TA samengaan, lees dan dit korte artikel: Mindfulness Based Transactional Analysis

Praktische gegevens

Data: 8 sessies van 2 uur. Deze cursus start later in 2018 weer.
Plaats: One World Health Academy, Troelstrakade 57a, Den Haag
Tijd: 10-12 u.
Bijdrage: € 100 in totaal, of € 55 bij een minimuminkomen. Ook inbegrepen: CD’s, cursusmap en een kort intake gesprek.
Voor vragen, aanmelding en intake: 06 833 887 86 of nynke@dehelderespiegel.nl

Workshop Eenvoudig Leven

• verlies je jezelf in de dagelijkse dingen, zodat je niet toekomt aan wat je eigenlijk in de wereld wilt zetten?
• heb je geen tijd voor jezelf?
• zit je naar je zin teveel op internet?
• zie je soms door de bomen het bos niet meer?
• verlang je naar innerlijke rust?

Er is in ons dagelijks leven zoveel dat onze aandacht vraagt, zoveel informatie die op ons afkomt, dat het lastig is om dicht bij onszelf te blijven. Net zoals onze geest tijdens meditatie geregeld afdwaalt, verdwalen we in de vele activiteiten van ons dagelijks leven en raken hierdoor onze focus en eigen richting kwijt.
 In deze workshop onderzoeken we vanuit een basis van stilte en meditatie hoe we, ook als we in actie komen, ruimte en focus kunnen bewaren. Wat helpt om dicht bij onszelf te blijven? Wat vind ik nu echt belangrijk? Wat zou ik willen loslaten?
We werken met deze thema’s aan de hand van het model van eenvoud.

We de volgende werkvormen: theorie (de principes van eenvoud), reflectie – hoe zit dit bij mij?, meditatie, tekenen en uitwisseling.
 Je hoeft geen ervaring met meditatie te hebben en niet van tekenen te houden! De groep is klein (max. 5), met veel persoonlijke aandacht. Jouw leven is het uitgangspunt.

Praktische gegevens

Data: deze workshop plan ik weer als er voldoende mensen zijn die aangeven hier interesse in te hebben. Dus laat het even weten als je mee wilt doen.
Plaats: Amsterdam, vlak bij het Amstelstation
Tijd: van 10-15.30 u.
Entree: € 95 incl. btw, thee, koffie en lunch. Bij een minimum-inkomen is altijd korting mogelijk. Neem hiervoor even contact op.
Info en aanmelding: nynke@dehelderespiegel.nl of 0683388786