Cursus the Science of Happiness
Amsterdam
Start donderdag 17 mei 2018

Deze cursus geef ik op dit moment (april 2018) samen met Eric Soyeux in Den Haag. Het is een prachtige cursus en daarom kondig ik hem hier graag nog een keer aan, ook al geef ik hem deze keer niet zelf.

We verlangen allemaal naar gelukkig zijn. Maar wat houdt dat precies in? En hoeveel invloed hebben we er zelf op? Is geluk maakbaar?

In deze cursus onderzoeken we wat ons leven betekenis geeft en wat ons gelukkig maakt. De twaalf wekelijkse lessen bieden een training in hoe we het potentieel van gelukkig-zijn in ons leven wakker kunnen maken en ontwikkelen.

Deze training in positieve psychologie is gebaseerd op boeddhistische wijsheid in combinatie met recent wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Berkeley.

Door de beoefening van mindfulness en door het opwekken van gevoelens zoals dankbaarheid, verwondering en (zelf)compassie, kunnen we de chemie en neurologie van ons lichaam en daarmee onze stemming positief beïnvloeden. Bijzonder is dat deze wetenschappelijke bevindingen overeenkomen met de eeuwenoude methodes en wijsheid die via het boeddhisme naar het Westen gekomen zijn.

De cursus betaat uit 16 lessen van ruim 2 uur (deel 1, de eerste 8 lessen, voor de zomer en deel 2 erna). Er wordt gebruik gemaakt van kleine stukjes video over onderzoek naar geluk en over boeddhistische wijsheid. Ook worden meditatie en compassie oefeningen gedaan. Je hoeft hier niet bekend mee te zijn om mee te kunnen doen.
De video’s zijn in het Engels, maar worden in het Nederlands besproken.
Je krijgt na iedere les via email materiaal opgestuurd om thuis mee te oefenen.

Deze cursus wordt gegeven door Eric Soyeux en Natascha Geuzenbroek van www.berealmeditatie.nl, Zij zijn beide werkzaam als trainers in mindfulness, meditatie en boeddhisme in het bedrijfsleven en in de zorgsector.

Praktische gegevens

Datum en tijd: 12 donderdagavonden van 19.30 tot 21.45 , startend op 17 mei 2018.
Plaats: Rigpa, Kuipersstraat 148 Amsterdam.
Kosten: € 120 voor de eerste 8 lessen (voor de zomer), € 90 bij een minimuminkomen en voor studenten, € 75 voor Rigpa-studenten.
Voor meer informatie: Eric Soyeux, 0649870018 of ericsoyeux@gmail.com

Achtweekse Mindfulness Training (MBTA – mindfulness based transactional analysis)
Den Haag

• wil je minder oordelen, milder worden naar jezelf en anderen
• wil je meer aandacht voor het hier en nu
• heb je het gevoel dat je teveel in je hoofd zit
• heb je last van negatieve gevoelens of piekeren
• verlang je naar meer positieve aandacht en ruimte voor jezelf

Sommige dingen kun je niet veranderen maar je kunt wel wat doen aan de manier waarop je ermee omgaat. In deze training leer je om op een andere manier om te gaan met jezelf en de dingen die er in je leven gebeuren.

De lessen bestaan uit kleine stukjes theorie en vooral leren door te ervaren. We doen aandachtsoefeningen en korte meditaties. De training wordt gesponsord door One World Health Services. Ik geef deze training samen met Maureen Sedney, psychologe bij One World Health Services.

Deze training is qua oefeningen vrijwel hetzelfde als de meer gangbare mindfulness trainingen, MBSR, Mindfulness Based Stress Reduction en MBCT, Mindfulness Based Cognitive Therapy, maar het wordt gecombineerd met Transactionele Analyse.
Wil je meer weten over hoe mindfulness en TA samengaan, lees dan dit korte artikel: Mindfulness Based Transactional Analysis

Praktische gegevens

Data: 8 sessies van 2 uur. Deze cursus start later in 2018 weer.
Plaats: One World Health Academy, Troelstrakade 57a, Den Haag
Tijd: 10-12 u.
Bijdrage: € 100 in totaal, of € 55 bij een minimuminkomen. Ook inbegrepen: CD’s, cursusmap en een kort intake gesprek.
Voor vragen, aanmelding en intake: 06 833 887 86 of nynke@dehelderespiegel.nl

Workshop Eenvoudig Leven

• verlies je jezelf in de dagelijkse dingen, zodat je niet toekomt aan wat je eigenlijk in de wereld wilt zetten?
• heb je geen tijd voor jezelf?
• zit je naar je zin teveel op internet?
• zie je soms door de bomen het bos niet meer?
• verlang je naar innerlijke rust?

Er is in ons dagelijks leven zoveel dat onze aandacht vraagt, zoveel informatie die op ons afkomt, dat het lastig is om dicht bij onszelf te blijven. Net zoals onze geest tijdens meditatie geregeld afdwaalt, verdwalen we in de vele activiteiten van ons dagelijks leven en raken hierdoor onze focus en eigen richting kwijt.
 In deze workshop onderzoeken we vanuit een basis van stilte en meditatie hoe we, ook als we in actie komen, ruimte en focus kunnen bewaren. Wat helpt om dicht bij onszelf te blijven? Wat vind ik nu echt belangrijk? Wat zou ik willen loslaten?
We werken met deze thema’s aan de hand van het model van eenvoud.

We de volgende werkvormen: theorie (de principes van eenvoud), reflectie – hoe zit dit bij mij?, meditatie, tekenen en uitwisseling.
 Je hoeft geen ervaring met meditatie te hebben en niet van tekenen te houden! De groep is klein (max. 5), met veel persoonlijke aandacht. Jouw leven is het uitgangspunt.

Praktische gegevens

Data: deze workshop plan ik weer als er voldoende mensen zijn die aangeven hier interesse in te hebben. Dus laat het even weten als je mee wilt doen.
Plaats: Amsterdam, vlak bij het Amstelstation
Tijd: van 10-15.30 u.
Entree: € 95 incl. btw, thee, koffie en lunch. Bij een minimum-inkomen is altijd korting mogelijk. Neem hiervoor even contact op.
Info en aanmelding: nynke@dehelderespiegel.nl of 0683388786